2006-07-20

70 MHz ½ λ Vertikal

Formål

Formålet med den denne side er at beskrive en ½ λ vertikal endepunktsfødet antenne til 70 MHz, baseret på et design til 50 MHz af DK7ZB, og hvordan du nemt kan efterbygge den.

Indledning

Efter at have bygget flere yagi-antenner, ref. 2., til 70 MHz lå jeg inde med en del rester og afklip. Samtidig anskaffede jeg mig for nylig også en FM-radio til 70 MHz. Hmm, mon ikke der er noget tilbage som jeg kan bygge mig en lodret antenne af? Jo det var der.

Design og konstruktion

Valget af antenne faldt på en 1/2 λ endepunktsfødet vertikalantenne. Den har en forstærkning på 0 dB i det frie rum. Men hvis den placeres 3-4 λ over jorden, ca. 14 m, hvilket er tilfældet her hvor jeg bor, så har den en simuleret forstærkning på 3,7 dB ved 4° over horisonten. Ganske praktisk når den også skal bruges til forbindelser via sporadisk E, til f.eks. Storbritannien hvor der er mange stationer aktive på FM.

Fig. 1. Lodret udstrålingsdiagram for antennen.

Desværre er en 1/2 λ endepunktsfødet antenne ikke 50 Ω så det er nødvendigt at lave en tilpasning til den. En traditionelt Pi-led er en nem måde at lave denne tilpasning på.

Fig. 2. Pi-led til at omsætte antennens impedans til 50 Ω.

C1: Variabel kondensator på 20-110 pF. C2: Variabel kondensator på 2-15 pF. L1: 5 vdg., Ø12 mm, 1,5 mm tråd. Stråler: 2,13 m langt alu-rør. Jeg anvender 12 mm men det er ikke kritisk. Kan du ikke finde nogle kondensatorer, der er på de helt samme værdier så prøv nogle andre, der er tæt på. Jeg er sikker på, at det hele nok skal kunne trimmes på plads.

Fordelen ved Pi-ledet er også, at det ikke er så vigtigt om stråleren er en halv bølgelængde eller ej. Det hele kan justeres så SWR er perfekt på antennens endelige placering. Et SWR på 1,3 eller derunder over hele 70 MHz båndet er ikke noget problem.

Selve Pi-ledet har jeg bygget ind i en el-kasse købt i Silvan for 7,85 kr. Samme sted købet jeg nogle U-bøjler og vandslange til at isolere stråleren fra monteringspladen - den er naturligvis også fra Silvan. Samlet pris er under 50 kr.

Fig. 2. Pi-ledet i plastkasse og monteringspladen mv.

Afslutning

Skulle du have fået blod på tanden til at komme i gang med at bygge en lodret 70 MHz antenne og savner nogle at diskutere med så kik ind på Yahoo! Groups kaldet "OZ 70 MHz Interessegruppe", se ref. 5.

Referencer

  1. www.dk7zb.fox28.de.
  2. 70 MHz 5 elementet yagi. OZ maj 2005. Bo Hansen, OZ2M.
  3. www.rudius.net/oz2m/70mhz.
  4. www.oz7igy.dk.
  5. groups.yahoo.com/group/oz70mhz

Bo, OZ2M, www.rudius.net/oz2m